Goochelen

Harry Houdini: Amerika's eerste superster

Je zou bijna verwachten dat Harry Houdini een Amerikaan was, maar niets is minder waar. In 1874 werd hij als Ehrich Weiss in Boedapest geboren. Toen hij een paar jaar oud was verhuisde hij met zijn ouders naar Amerika. 

Naamsverandering 

Het Duits klinkende Ehrich was voor de Amerikanen moeilijk uit te spreken, dus werd zijn naam vervormd van Ehrie naar Harry. Omdat Ehrich zelf een grote bewonderaar was van de Franse goochelaar Jean Eugène Robert-Houdin, besloot hij zichzelf de artiestennaam Harry Houdini te geven.

Artiestenbestaan

Als negenjarige had Harry al belangstelling voor het artiestenleven. Hij had een trapeze-act en leerde zichzelf de fijne kneepjes van het goochelen. Dat was het begin van zijn carrière. Uiteindelijk is hij wereldberoemd geworden met zijn ontsnappingstrucs.

In 1900 besloot hij een tournee door Europa te maken, maar daar had niemand belangstelling voor hem. Uiteindelijk kreeg hij in Londen de kans om in een theater op te treden. Dit was zo'n groot succes dat hij pas vier jaar later naar Amerika terugkeerde. Als boeienkoning is hij met zijn optredens rijk geworden.

Uitdagingen

Harry Houdini hield duidelijk van uitdagingen. Die waren dan ook de basis van zijn trucs. De kans dat hij kon ontsnappen uit handboeien werd door zijn publiek vaak als onmogelijk beschouwd. Toch lukte het hem iedere keer, hoewel het een moeilijke opdracht was. De uitdagingen werden steeds groter en hij kreeg steeds meer persoonlijke uitnodigingen om een bepaalde truc uit te voeren. De mensen die hem uitdaagden probeerden hem ook dwars te zitten door bijvoorbeeld de sloten die hij gebruikte, te saboteren.

Luchtvaart

Niet alleen als boeienkoning zocht Harry Houdini het gevaar op. Hij was ook de eerste mens die in 1910 een gemotoriseerde vlucht maakte. Dat was voor die tijd natuurlijk een hele prestatie.

Inspiratie voor velen 

De beroemdheid van Houdini bleef niet onopgemerkt. Vanaf het moment dat hij succes kreeg, probeerden anderen hem na te doen. Dat loste hij op door zijn broer ook de ontsnappingstruc aan te leren, zodat hij niet meer de enige was die de techniek goed beheerste. Ook hedendaagse illusionisten halen hun inspiratie uit zijn acts.

Maar dat is niet het enige. Ook met talrijke computerspelletjes en de Houdini slot op verschillende legale goksites kun je de uitdaging aangaan om Harry te laten ontsnappen.

Hoewel Harry Houdini op jonge leeftijd overleed, hij was pas 52 jaar, zullen zijn ontsnappingspogingen nog jaren voortleven.